Jumat, 06 Februari 2009

berhenti memakan daging ayam

mulia ini marilah berhenti memakan
ayam daging yang dijual dipasar-pasar. Sebab-sebabnya
adalah seperti
berikut :

1. Kajian menunjukkan bahawa 92 % penternak ayam
daging di
Malaysia terdiri dari bangsa asing yang bukan beragama
Islam. Mereka ini
secara suka-suka akan menaikkan harga ayam tanpa
menghiraukan harga
siling yang telah ditetapkan oleh kerajaan. Alasan
mereka ialah harga
makanan ayam telah naik dengan mendadak. Selalunya
apabila makanan ayam
naik 10% , harga ayam dipasaran akan dinaikkan
sebanyak 30%.

2. Kajian juga menunjukkan bahawa 100 peratus
pengeluar anak
ayam adalah terdiri dari bukan Islam. Mereka juga akan
suka-suka
menaikkan harga anak ayam tanpa sebarang sebab.

3. Kajian juga jelas menunjukkan bahawa 100 peratus
pengeluar
makanan ayam adalah terdiri dari bukan Islam.
Pengeluar makananlah yang
selalu disalahkan bila harga ayam dipasaran naik.
Memang mereka bersalah
kerana bersubahat dan berkomplot dengan penternak ayam
dan pengeluar
anak ayam untuk menaikkan harga terutama apabila umat
Islam akan
berpuasa dan juga semasa menyambut hari raya.

4. Semua orang tahu bahawa 100 peratus penjual ayam
bahagian
makanan halal dipasar adalah terdiri dari orang Melayu
yang untungnya
sangat rendah kerana tersepit diantara kenaikan harga
dari pembekal dan
kawalan harga dari kerajaan. Mereka ini boleh berhenti
menjual ayam dan
menjual daging sekiranya bangsa sendiri tidak lagi
makan ayam.

5. Ayam daging yang kita beli dipasar bukan lagi ayam
yang
sebenarnya. Ianya adalah sejenis modifikasi bahan
makanan. Ayam-ayam
moden hari ini kelihatan semuanya memakai baju yang
sama. Mereka
didudukkan di dalam bilik yang sempit dan diberi makan
mengikut
peraturan. Ayam-ayam ini juga diberi pelbagai jenis
pil dan hormon agar
ianya 'kelihatan' subur dan menarik apabila ianya
telah disembelih untuk
dijual di pasar. Ayam-ayam ini juga tidak pernah
mengotorkan kaki
mencakar tanah mencari cacing. Badan ayam-ayam ini
tidak pernah dipanah
oleh cahaya matahari. Bayangkan dalam masa 40 hari
dari sebiji telor
yang menetas dengan kuasa eletrik, ianya siap sedia
untuk dihidangkan ke
meja makan.

6. Ramai penternak ayam masih menggunakan sejenis
antibiotik
yang mempunyai kesan karsinogenik (penyebab barah) dan
boleh merosakkan
sistem saraf pusat. Nitrofuran, satu kelas drug yang
amat toksik
digunakan untuk mengawal penyakit yang menyerang ayam
ternakan. Seorang
doktor haiwan di Johor, mendapati rintangan terhadap
antibiotik tersebut
telah wujud dalam sekumpulan ayam ternak yang
dirawatnya.

7. Mereka yang kerap memakan daging ayam kini perlu
lebih
berhati-hati berikutan kadar hormon yang tinggi pada
haiwan itu boleh
mengakibatkan pelbagai komplikasi kesihatan.
Pensyarah Fakulti Farmasi, Universiti Teknologi MARA
(UiTM), Dr.
Mohd Zulkefeli Md. Jusoh berkata, kekerapan memakan
ayam khususnya
daripada jenis 'ayam daging' akan membawa kepada
ketidakseimbangan
hormon dalam tubuh.



by winingsih

siapa yang menciptakan sepatu?

SIAPA YANG MENCIPTAKAN SEPATU?
SEPATU MERUPAKAN SALAH SATU BENDA Y.ANG PERTAMA KALI DICIPTAKAN MANUSIA.

Namun, kapan dan siapa penciptanya masih misteri. Para ahli hanya bisa memperkirakan penutup kaki sudah dipakai ribuan tahun lalu . saat itu,bentuknya sandal .Bahannya dari rumput dan dedaunan. Beberapa bangsa yang memakai sandal saat itu, yaitu mesir, yunani, dan china.
Bentuk dan bahan sepatu berubah sesuai kabutuhan manusia. fungsinya pun nggak cumauntuk melindungi kak. Sepatu juga dipakai untuk bergaya dan menunjukan tingkat sosial pemakainya. Oya, zaman dulu, sepatu untuk kaiki kkiridankaki kanansama bentuknya lo!
awalnya,sepatu dibuat dengan peralatan sederhana,misalnya pisau pahat,dan palu.lalu,sekitar tahun 1850,pak lyman reed blake menciptakan mesin jahit sol sepatu.kemudian,sekitar tahun 1883,mesin pembuat sepatu yang lebih modern diciptakan pak jan ernst matzeliger.semenjak itu,pabrik-pabrik sepatu berdiri.


by nurhalimah